+359876288001
info@elpidaestate.com

Елин Пелин: Складът на София

19, Авг 2019
Елин Пелин: Складът на София

В община Елин Пелин се концентрират много инвестиции в сгради. За последните две години например те са близо 300 млн. лева по изчисления на кметството. Съдейки по издадените строителни разрешителни, инвестиционният апетит расте. Общината, с която София граничи на изток, се оформя като логистично-производствената база за големия град - негов склад, паркинг и работилница. Ако за типичната българска община потокът проекти в Елин Пелин е сбъдната мечта.

 С най-новия проект - "Логистичен парк София", складовите площи ще се увеличат с още 58 хил. кв.м. Той е в зоната "Равно поле - Верила", в която има фирмени логистични бази, предприятие за стоманобетонови конструкции, множество малки и средни фабрики в стопанския двор на Равно поле и на територията на бившия химически завод "Верила". И това е само една от шестте зони в общината, в които се концентрира бизнес, по информация на главния архитект Стефан Аспарухов.

Интересът към община Елин Пелин се дължи и на все още ниските цени на терените за строителство в сравнение с тези в София, признават от общината. Най-търсени са земеделските земи с план за застрояване близо до съществуваща инфраструктура. Ако мястото е интересно и близо до републикански път, цените са над 20 евро на кв.м, обяснява главният архитект. В общината има добри имоти, готови за строителство, но цените им са по-високи и към тях се ориентират предимно чуждестранни инвеститори. Местните предпочитат да купят земеделска земя в нищото и да я преотреждат.

Източник  - www.capital.bg